مرکز مطالعات و برنامهریزی راهبردی دانشگاه
دانشگاه صنعتي اميرکبير از اولين دانشگاههايي بود که در سال 1386 تدوين سند راهبردي خود را با همت مرحوم پروفسور محمد حسين سليمي نمين آغاز نمود. چشمانداز 20 ساله دانشگاه در سال 1386 به تصويب شوراي راهبردي دانشگاه رسيد و سندي براي تبيين ماموريت، چشمانداز، ارزشها و اهداف راهبردي دانشگاه تدوين گرديد. این برنامه طي سالهاي 1393 و 1394 مورد تجديد نظر قرار گرفت و براي تحقق آن شش برنامه اجرايي تدوين و با جديت بيشتري پيگيري گرديد. بر اساس چشمانداز ترسیم شده، دانشگاه صنعتي اميركبير در افق 1404 دانشگاهی بهرهمند از سيستمهاي آموزشي و پژوهشي نوين، متعهد به پرورش پيشگامان علوم و فنآوري با بالاترين سطوح منطقهاي و بينالمللي در بین 100 دانشگاه برتر جهان ميباشد. در این افق دانشگاه صنعتي اميرکبير در زمره دانشگاههاي نسل سوم جهان است که فرآيندهاي پژوهش و آموزش آن در کلاس جهاني بوده و فارغ التحصيلان آن را پيشگام در توسعه علم و فناوري در سطح منطقه و جهان قلمداد مينمايند. در اين سند ضمن بيان ارکان جهتساز دانشگاه صنعتی امیرکبیر، راهبردهاي پنج ساله دانشگاه در حوزههاي آموزش و تحصيلات تکميلي، پژوهش، بينالملل، توسعه و مديريت منابع، دانشجويي و فرهنگي و فناوري اطلاعات و ارتباطات معرفي شده است. هر يک از حوزههاي ياد شده داراي اسناد اختصاصي مشتمل بر اهداف و راهبردهای کلان، برنامه¬ها و اقدامات اجرايي میباشند که به عنوان اسناد پشتيبان برنامه راهبردي دانشگاه صنعتی امیرکبیر محسوب ميشوند. متن این سند از طریق پایگاه الکترونیکی مرکز مطالعات و برنامهریزی راهبردی دانشگاه قابل دسترسی است. همچنین شایان ذکر است دانشکدههای مختلف دانشگاه نیز همراستا با اهداف کلان دانشگاه و در افق زمانی مورد نظر، برنامه راهبردی خود را تدوین کردهاند.
به منظور نهادینه شدن برنامهریزی راهبردی در دانشگاه، در سال 1393 نمودار تشکيلاتی دانشگاه صنعتی اميرکبير بازطراحی شد و در این تجدیدنظر، مرکز مطالعات و برنامهریزی راهبردی زير نظر رياست دانشگاه به ساختار اضافه شد. اين مرکز در سال 1394 با ماموريت استمرار بخشيدن به فعاليتهای برنامهريزی راهبردی دانشگاه، تنظيم برنامههای راهبردی در حوزههای تخصصی و بهروزرسانی برنامه راهبردی دانشگاه و نظارت بر اجرای آن، آغاز به کار کرد. برای رسيدن به خروجیهای مورد انتظار، شورای برنامهریزی راهبردی دانشگاه، به عنوان اتاق فکر دانشگاه در کنار مرکز مسئولیت پیشبرد و رصد تحقق اهداف راهبردی دانشگاه را بر عهده دارد. این مرکز با آغاز فعالیت، اهداف برنامه راهبردی دانشگاه را با توجه به شرایط محیطی و ظرفیتهای دانشگاه بازنگری نمود و افق زمانی خاتمه برنامه را از سال 1406 به سال 1404 تغيير داد تا برنامه راهبردي دانشگاه با زمانبندي برنامههاي پنج ساله توسعه کشور و چشمانداز 20 ساله جمهوري اسلامي ایران هماهنگ شود.
مرکز مطالعات و برنامهریزی راهبردی به عنوان بازوي برنامهريزي راهبردی و نظارتي دانشگاه صنعتی امیرکبیر، در تصميمسازیهای کلان دانشگاه ایفای نقش میکند. این مرکز براي ايفاي كارآمد اين نقش و در جهت تحقق ماموریت دانشگاه متعهد بر سیاستگذاری و نظارت کلان، هماهنگی و پشتیبانی برنامههای سایر معاونتها و واحدهای دانشگاه می باشد.
از جمله فعالیتهای مورد انتظار این مرکز میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
تبيين چشمانداز و پارادايمها در سطح کلان دانشگاه
تعيين يک الگوي مناسب براي توسعه دانشگاه
تدوين برنامههاي راهبردي کلان، دراز مدت و ميان مدت دانشگاه
آسيب شناسي و تحليل اثربخشي و کارايي برنامهها
تبيين شاخصهاي رشد دانشگاه بر اساس برنامههاي ملي و دانشگاه
تبيين شاخصهاي کنترل کيفيت و راهکارهاي تحقق شاخصهاي رشد
تحليل و مقايسه عملکرد واحدها با برنامهها و شاخصها و ارايه پيشنهادهاي اصلاحيهاي و گزارش عملکرد سالانه
نظارت بر عملکرد و اجرای راهبردها در کلیه واحدهای دانشگاهی
ارزیابی و کنترل کیفیت خدمات دانشگاه با توجه به شاخص های رشد
توسعه نظارت کیفی در قالب یک فرهنگ سازمانی در کلیه واحدهای دانشگاه
دریافت بازخورد برنامه ها از صف و واحد های مختلف دانشگاه دانشگاه